"Szeretem, ami körül ölel, ami meleg, hangulatos" - interjú Kmetyó Lászlóné Krisztinával, a Lignocolor magyarországi képviselőjével
"Szeretem, ami körül ölel, ami meleg, hangulatos" - interjú Kmetyó Lászlóné Krisztinával, a Lignocolor magyarországi képviselőjével

Lami: „Ez teljesen úgy néz ki, mintha egy régi bútor lenne...” Igeeeeeeeen!!! - bár férjem, nem sejtette, hogy a legtökéletesebb reakciót sikerült kiváltanom belőle a legújabb bútor átfestésemmel, de számomra, ez volt a legszebb dicséret.


A krétafestékkel azon kívül, hogy egy keveset visszacsiszolva, színek kombinálásával régiessé tehető vele az alap, a legimpozánsabb számomra, hogy nem kell előkezelni semmilyen felületet sem. Nincs csiszolás (nem kell nyelni a port), nincs alapozás (így az ára teljesen korrekt figyelembe véve, hogy csak egy doboz festéket kell venni egy bútorhoz), nincs napokon át tartó száradási idő (ez az egyik legjobb dolog benne), nincs unalmas egyhangúság (a krétafesték színei hatalmas palettával rendelkeznek).

De amiért ez a cikk most mégsem a kézműves technikák alá kerül be, hanem a motivációs cikkek táborát bővíti, az a Lignocolor magyarországi forgalmazójának személye.

Tanácsért fordultam hozzá, és nemcsak krétafesték ügyben. Szerintem, nincs olyan kérdés, kérés, amire ne felelne szívesen. Aztán láttam egy fotósorozatot arról, mikor egy kismamát leptek meg egy egész csapattal, hogy még a gyermek születése előtt a tervezett bútorokat újjáélesszék (vagyis ez esetben, antikolják).

Kmetyó Lászlóné Krisztina azon nők közé tartozik, akik már megtapasztalták, hogy a sikernek nem mindig fényes az oldala. Viták, veszekedések, versenyharc. Egy nőies nő ezt nehezen viseli, viszont, ha elég határozott elképzelése van arról, mit szeretne létrehozni, a Lignocolor terméket elterjeszteni és megszerettetni Magyarországon, akkor ezek a csapások csak pillanatokra vannak jelen.

thumb kmetyokriszti

Tántoríthatatlanul és hatalmas lelkesedéssel, szeretettel teszi a dolgát. Igen, nem azt írom le, hogy dolgozik. Kriszta szinte a létezéséből él.
Mint írtam, a sikerhez nem egy álom út vezet, ezt csak azok tudják, akik már elérkeztek valahova. Mi hajt téged, mi az a szenvedély, mely ehhez a vintage világhoz köt?

Kriszta: Ezt még sosem fogalmaztam meg magamban, de ha egy jó „indokot” keresek, akkor valószínűleg az otthonossága, a bája ennek a stílusnak az ami megfogott. Semmi tudatos és előre eltervezett koncepció nem volt, egyszerűen alakult a lakásunk hangulata az évek során. Szeretek otthon lenni, és szeretem ha egy olyan közeg vesz körül, ami körül ölel, ami meleg, hangulatos. Szeretek gyertyát gyújtani, puha párnákkal körülvenni magam. Hozzájárultak azok az apró tárgyak, bútorok is, amiket innen-onnan kaptam, készítettem, vagy valamilyen vissza nem térő lehetőségként bukkantam rájuk.

14685979888570

Álladóan átrendezek, pakolászok, kis hangulatokat alakítok ki a lakás különböző részein. Próbálok az öreg ház hátrányaiból előnyt kovácsolni.

Ennek a stílusnak nagy előnye, hogy magad tudod alakítani, elkészíteni a bútorokat kiegészítőket, ami számomra rendkívül nagy szabadságot, és kikapcsolódást nyújt.

Más értéke van ezeknek a tárgyaknak, mint a készen vásároltaknak.

thumb 14697115462610

Lami: Láttam videokat, ahogy megmutatod a technikát, a krétafesték használatát, a vintage stílus felcsillanását a bútorokon kezed által. Talán te segítesz abban, hogy megértsem, miért vonzódunk a régi korok hangulatához, mi visz minket rá arra, ahogy férjem is megfogalmazta, egy sima bútort megöregítsünk?

Kriszta: Miért vonzódunk a régihez? Mert van, akinél szép emlékeket idéz, van akinek romantikus képet fest egy régi holmi. Ne felejtsük el a régi tárgyaink érzelmi értékeit. Ha valamit örökségből hozol, arra ránézve emlékek jönnek elő, tudod kinek a keze simította végig nap mint nap, ki húzta ki a fiókot, hogy egy kis csokit vegyen ki onnan neked..

Jó ezekre a bútorokra magad körül ránézni, számomra ez a valódi értékmegőrzés, nemcsak magát a tárgyat hozod magaddal, hanem a múltját is.

thumb 14702107250800

A másik eshetőség, amikor piacon, vásáron találsz egy régi darabot, ami megfog, ami valóban illik hozzád, -egyszerűen csak érzed,- így nálad kezd majd egy új életet.

Ezen felül sokszor igen költséghatékony módszer a régi bútor, hiszen a boltban vásároltaknak a töredékéért vehetsz valódi fa, míves darabokat is.

Lami: Kialakítani egy termék piacát Magyarországon, főként nőként kiállni egy ilyen vállalkozással, kemény tartást, időnként hideg fejet igényel. A bútorfestés, díszítés viszont inkább egy nőies vonal. Elképzelem, amikor festeni lenne kedved, mantraként mormolod magadban, hogy a „sikerhez rögös út vezet...a sikerhez rögös út vezet”, majd mikor készen vagy a vállalkozás férfias teendőivel, megjutalmazod magad egy gyors bútor átalakítással. Mit adott neked ez a vállalkozás? Mit vettél észre magadon, hogy jobb ember lettél, és olyan tulajdonságokkal tudod már felruházni magad, mely a Lignocolornak köszönhető? (lehet, elég bénán hangzik ez a feltevés, de hát az élet néha kiszámíthatatlan :)

Kriszta: Egészen jól festetted le a képet-ezt mormolom... Amikor az elképzelés jött, akkor valahogy úgy gondoltam, szépen elfestegetek a sufniban, közben pedig megismertetem ezt a nagyszerű terméket Magyarországon. A magam ritmusában, nem agresszív kampánnyal, és mindig közel maradva a vásárlóimhoz, apró lépésekben, és így marad a bútorfestés élvezete, úgymond a hobbim lesz a munkám.

Nagyon gyorsan rájöttem, hogy ezt el kell felejteni- egyelőre.

thumb DSC 0198

Szerencsére hamar olyan sikeres lett a Lignocolor, olyan gyorsan megszerették, hogy a festegetős része a történetnek egészen háttérbe szorult manapság, a forgalmazás koordinálása és a kapcsolattartás veszi el az időm teljes részét. Olyan mennyiségű rendelés érkezik be nap, mint nap, hogy van amikor kizárólag csak ezzel foglalkozom a magam által kiszabott munkaidőben. Munkaidő? Ja hát az nincs.

Hogy mit tanultam? Azt hogy a komfortzónámból azonnal ki kellett lépnem, nyitnom kellett, hiszen azt gondolom, aki egy termék mögé beáll, annak hiteles személynek kell lennie, és remélem ezt sikerült elérnem. És fordítva, ha mögé állsz egy termék mögé, annak bizony kifogástalanul jónak kell lennie, mert veszted a hitelességedet. Bármikor benyithatsz hozzám- maximum a gyerek épp palacsintát majszol a konyhaasztalnál. :)

thumb DSC 4865

Rengeteg bennem a bizonytalanság, úgy érzem sosem vagyok kész, minden nap előbukkan egy újabb elintéznivaló, de szerencsére olyan társam van ebben a munkámban akivel teljes egész tud lenni, amit elkezdtem.

Azt is megtanultam, hogy a vállalkozás komoly munka, és csak hosszútávon érdemes tervezni-nincs gyors profit, minden pénzed visszaforgatod.. Nincs megkönnyítve a vállalkozók dolga, és olyan plusz ismeretekre is szükség van, ami nem vág úgymond szakmába- ma a vállalkozás egy rendkívül összetett dolog.

Néha eszembe jutnak a csendes hétköznapok, amikor varrogattam, sütögettem, és kertészkedtem.. :)

thumb FB IMG 1453235541356

Egy dolog nagyon fontos nekem, és ehhez tartom magam amennyire tudom, hogy a gyermekeimtől a családtól a legkevesebb időd vegyem el, tudjunk együtt lenni, és tartalmasan együtt lenni.

Nem biztos, hogy egy vállalkozás így a leghatékonyabb, de úgy gondolom nem billenhet át a mérleg nyelve, mert amit nyerek , azt a másik oldalon elveszíthetem.

Valaki azt mondta nekem a legelején amikor elmondtam, hogy én ezt így szeretném( nem berobbanva és mindent elsöprő nyomuló kampányokkal- hanem kis lépésekben előrehaladva, építkezve),hogy ez csak csokira- és ropira lesz elég.. sokszor cseng a fülemben ez még ma is. De ha csokira és ropira is jut akkor máris jó- nem igaz?? :)

thumb FB IMG 1464076675983

Nem lettem más ember, azt tartom a legfontosabbnak, hogy mindenki elégedett legyen.

Én magam ma is csak egy lelkes amatőrnek tartom, akinek még rengeteget kell tanulnia, és szívesen tanulok együtt a vásárlóinakkal. Mindent kipróbálni amit kommunikálunk, úgy bánni mindenkivel, ahogy én is elvárom, ha vásárló vagyok- ez ami nagyon fontos.

Még valami fontos, amit kaptam amióta belevágtam ebben a munkába: Rengeteg, rengeteg barát és kedves ismerős.. - van akikkel sosem találkoztam, mégis mindig van hozzám pár kedves szavuk, és lett olyan barátom ezáltal, akivel nagyon közel kerültünk egymáshoz.

thumb DSC 1780

Nap mint nap előfordul, hogy eljönnek hozzánk személyesen megnézni a színeket , bútorokat idegen emberek. Nincs számomra nagyobb öröm, amikor úgy mennek el, hogy megölelnek, többé már nem idegenek vagyunk egymásnak, és biztosítanak arról, hogy jó az az út amin járok.

Lami: Mit érzel, hol tartasz most terveidben? Sikerült már úgy pozícionálni neved és a krétafestéket, ahogy szeretted volna, vagy vannak még esetleg számunkra nagyon nagy meglepetéseid?

Kriszta: Minden álmunkat felülmúlta az, ahogyan fogadták, és jelenleg szeretik a Lignocolort az amúgy nagyon telített magyar piacon. Talán elmondhatom, hogy a 2. helyre küzdöttük fel magunkat. -vagy ez nagyképű? :)

Hatalmas konkurencia harc folyik, nekünk nem áll rendelkezésünkre marketinges háttér, nincs bemutatóterem, vagy bolt, tehát nem könnyű, de úgy vélem, egy jó termék megáll a saját lábán.

Ez annak köszönhető, hogy a német gyártónk nagyon nyitott, és szívesen vesz bármilyen ötletet, szakmailag maximalisták, és állandó fejlesztés folyik.

Rendszeresen kikérik a véleményünket, mintákat küldenek, hogy próbáljuk ki, mondjunk véleményt- abszolút partnerek vagyunk.

A bizalom jele, hogy román, és szlovák piacot is ránk bízták,- Romániában már el is indult a munka.

Volt, hogy a magyar felhasználóink által kikevert színt elküldtük neki, ezt ők legyártották, és ezek a színek már hivatalosan is a Lignocolor palettáján vannak , és megvásárolhatók. Volt amikor az új színeket a magyar vásárlók nevezték el. Tehát nagyon jó a munkakapcsolat a gyártó és köztünk, hiszen mint ahogy mi, ők is egy családi vállalkozást, és nem egy gigacéget igazgatnak. Ez abszolút érezhető – egy hatalmas vállalat nem tud ennyire személyes lenni, ennyire közel a vásárlóihoz.

thumb DSC 2040

Persze, sok újdonság érkezik folyamatosan. Már 56-ra bővül a színpaletta-35-ről indultunk-, emellett falfestékek érkeznek nagyszerű színekben. Egyedülálló termékük a Blokkoló alapozó, ami nem található meg egyik gyártónál sem, és ami képes a tanninos és pácolt, átfoltosodó felületeteket zárni, ezzel sok bosszúságtól és munkától kímél meg minket. Nem beszélve arról, hogy minden termék vízbázisú, oldószer mentes, és környezetbarát.

Az alábbi linkeken veheted fel a kapcsolatot Krisztával, vagy találhatsz ötleteket egy átalakításhozi:

 www.vintagevelem.hu
 https://www.facebook.com/lignocolorhungary.hu/
 Blog: http://www.vintagevelem.hu/index.php/category/blog/
 https://www.facebook.com/groups/1679293852284021/
 https://www.instagram.com/lignocolor_hungary/
 https://hu.pinterest.com/vintagevelem/