Kurválkodás helyett hasznos DIY idő – hogyan töltődik fel egy anyuka a GYES alatt?
Kurválkodás helyett hasznos DIY idő – hogyan töltődik fel egy anyuka a GYES alatt?

Ki nem állhatom a babakocsit tologató és közben telefont nyomkodó mamákat.

A minap pont láttam egy kölköt, akinek hatalmas seb volt az arcán. Szülő vele szemben ült a buszon, és semmi beszélgetés, csak nyomkodta a gombokat, mert biztos oltári fontos pletykálkodni valója volt a játszótéri csajokkal. Ki nem maradjon már semmiből egy percre sem.

Tudom, az előítélet hatalmas ilyenkor bennem, mert lehet, hogy ez a gyerek az óvodában szedte össze a sebét. De nekem elsőre mégis az ugrott be erről a látványról, hogy lehet, a telefon nem alkalmas a bébiszitteri funkciókat ellátni?

Volt egy magyar film anno, a Falfúrók. Ha valaki azt mondja, hogy unatkozik otthon a felesége a kicsi mellett, akkor első körben mindig azok az anyák jutnak eszembe, akik rendkívül hasznosan akarták eltölteni az unalmas (?) idejüket a gyereknevelés mellett, ezért fűvel-fával keféltek.

792502 28

Biztos a nyolcvanas években is volt kézimunkázás, makramé klubok (csak nekem tűnik történelmi bénaságnak ez így leírva?). Én még abban az időben, ha már nem is voltam szűz lány, de gyerekem még nem volt, így totál hiteles képet nem tudok adni róla.

Mikor viszont anya lettem, a hideg rázott a pelenka árakról való diskurálástól a homokozók szélén, ezért nagyban elkerültem ezeket a közösségi helyeket.

crocheting 1479210 960 720

De szerencsére mindig akadt olyan anyuka, aki kedvelte a kézműves technikákat (és itt most konkrétan porcelánfestésre, papírhajtogatásra és minden egyéb kézműves dologra gondolok, és nem az előbb említett kurválkodó mamák arany kezű technikájára….de finom voltam!).

Na, de mit csinálnak ma az anyukák otthon?

diy 617763 960 720

Hatalmas léptékben fejlődött a világ minden szinten az utóbbi harminc évben, kilőve így a makramé hagyományt, így a DIY (Do It Yourself) világában is. A minőségi, megbízható, magas szintű kézműves alapanyagok már bődületes mennyiségben ontják el a piacot.

Kismama legyen a talpán, aki tudja, mivel kezdje el hasznosan eltölteni az idejét, hogy ne golyózzon be otthon egy gügyögő gyermek mellett.

A legszebb évek ezek a kisgyermekkel töltött otthoni idők. Utólag. Abban az időben viszont mikor átéli az ember, nem minden pillanatát egészséges felnőttként fogadja. Hiányzik az érthető emberi nyelven váltott kommunikáció, a pelenkacserén kívül túl sok hasznos dolog nem vár egy anyára.

De a DIY világa feltört, és ezzel elvette a támogatást a coach-októl, akik pedig előszeretettel várják a fiatal anyukákat, hogy elmagyarázzák nekik, hogy azért, mert nem írnak meg napi 150 hivatalos levelet az irodában, attól még felnőttek maradnak, és szükség van rájuk, sőt, mi több, hasznosnak is számítanak.

games 986498 960 720

 

A közösségi platformok rengeteg segítséget nyújtanak ahhoz, hogy ötleteket szedjenek egymástól, tanácsokat kérjenek, és túllépve a virtuális világon barátságok is kialakuljanak.

Sokan hobbiból indulnak neki. Először többen elvesztik a fonalat, és magányos, elhanyagolt férjeket kreálnak párjukból, mivel totál elmerülnek a kézművesség világában. De okosan ez is helyrebillenthető. A férjek pedig egy idő után rájönnek, hogy hálásnak kell lenniük a DIY világáért, hisz így mosolygós anyukák fogadják őket otthon, aki már nem repül az ajtó kilincsének nyitása után a hazaérkező apához, hogy átpasszolja neki végre a gyereket, akit persze imád, de végre emberi, értelmes szavakat is szeretne váltani valakivel.

girl 791240 960 720

Ezek közül az anyukák közül kerülnek ki végül a profi alkotók. Ők azok, akik annyira belemerülnek egy-egy technikába, és rájönnek, család mellett még egy olyan hivatást is találtak maguknak, mely teljesen hozzájuk passzol, hogy elkezdik értékesíteni termékeiket. Boltot nyitnak, workshopokat tartanak, klubokat szerveznek, és szárnyalnak ezerrel.

Helyre áll az otthoni élet, első helyre kerül a férj és gyerek, cserébe hagyja mindenki a mamát alkotni, bizniszelni, szárnyakat növeszteni.

Szóval a kurválkodás helyett az ügyes kezű mamák inkább a DIY világába mennek. Eleinte kíváncsiságból, majd terápiaként folytatják, végül egyre több kísérletezés után egy komoly vállalkozás vezetőivé válnak.

Persze nem ez az általános, hisz ehhez azon kívül, hogy össze kell hangolni a kéz és agy motorikáját (és most megint beugrott a Falfúró?? :) ), azon kívül szükség van egy határozott, kemény, kitartó jellemre, aki a piacon is feltalálja magát.

Ha viszont marad belőle hobbi DIY-bűvölő, akkor sincs pánik. Ezek a mamák újra tudnak szeretni, és kedvesen fordulni a gügyögő gyerekhez, a férjeket pedig már öleléssel és nem egy taknyos kölök átpasszolásával fogadják.

Ezek az anyák alkotnak, kreatívan élik a napjaikat, adnak maguknak énidőt. Ők a mosolygós mamák.

Magadra ismertél? :)

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg!