Itt nekünk mindennap nyaralás! - állattartástól a fonalkészítésig, kézimunkázásig
Itt nekünk mindennap nyaralás! - állattartástól a fonalkészítésig, kézimunkázásig

Gondoltál már arra, hogy magad készíted el az alapanyagot, amivel utána kreatív élményben lesz részed?

Nos, Tariné Ági, a Jász Alpaka alkotója nemcsak gondolt erre, hanem meg is valósította, ami ráadásul kőkemény emberi kiállást, felelősségvállalást, alázatot igényel.

A fonal szerelmesei tudják, milyen érzés egy minőségen aluli termékkel dolgozni. Ellenben azt is, micsoda öröm megtapintani egy gombolyagot, ami után már szinte szerelmesen várjuk, hogy alkothassunk valamit.

Ági ezen az úton jár. De ahhoz, hogy saját maga által készített fonallal dolgozhasson, erősen benne van az életében, hogy áldozatot is kell hoznia. Hajnali kelések, gondozás, hideg és kánikula ellenére kemény munkák. De mi a vége ennek? Hát a boldogság.

IMG 2755

Sokszor irigykedve nézem azokat, akik maguk gyártanak alapanyagokat, hisz ehhez baromi nagy türelem és tudás szükséges. Nálad mi volt előbb, a fonal szeretete, a kézimunkázás, vagy az ötlet, hogy állatok tartásával foglalkozzál?

Én olyan környezetben nőttem fel, amiben a kézimunkázás természetes dolog volt. Nagymamám szorgos kezeiben gyönyörű hímzett terítők születtek, anyukám kötötte, horgolta és maga varrta a ruhákat, amiben jártunk. Ők tanítottak meg az alapokra. Innen jöhetett talán, hogy én az egyedi dolgokat szeretem.
Amikor gyermekeim kezdtek felnőni és egyre kevesebb időt igényeltek új technikákkal ismerkedtem meg, úgymint a foltvarrással, a csipkeveréssel, a kosárfonással, a szövéssel. Még ekkor sem gondoltam, hogy valaha majd fonalkészítéssel fogok foglalkozni.

Férjem egyre gyakrabban emlegette, hogy költözzünk tanyára. Ő minden nap Pestre ingázott, korán ment, későn jött. A gyerekek kezdtek saját lábra állni.
Nagy lélegzet. Mikor, ha nem most? 50 körül talán még meg tudjuk csinálni, pár év múlva már késő lesz. Hosszú keresgélés után rátaláltunk a „mi kis tanyánkra”. Felmondtam a munkahelyemen - könyvtáros voltam pedagógus diplomával – eladtuk az 500 m2-es telken álló tökéletes állapotú kisvárosi házunkat és átköltöztünk a 7000 m2-es tanyára, ahol kezdődtek a felújítási munkák.

IMG 1852

 A padlástakarításkor a fiúk olyan dolgokat találtak, amiket akkor még nem is tudtam micsoda. Ott porosodott többek között egy öreg kártolódob és egy motolla. Ez a sors keze volt?

2018. Jaszboldoghaza

Mi sosem terveztünk előre semmit férjemmel, vagy amit igen, az nem nagyon sikerült. Bíztam benne. Ő állattenyésztést tanult, igaz csak pár évet dolgozott a szakmájában. Kezdte benépesíteni a tanyát állatokkal. Jöttek a libák, a fürjek, a sima és gyöngytyúkok, a kacsák, a disznók, a pulik. Jó, jó, de amikor beállított az alpakákkal… Nézzem milyen kedvesek és szelídek. Hát jó.

Ekkor kezdtem utána olvasgatni, hogy milyen értékes és jó minőségű az alpaka gyapjú. Első tavasszal, 2016-ban a nyírást követően jelentkeztem a Csillaghegyi Közösségi Ház által szervezett Fonótanfolyamra, amit M. Horváth Adrienn vezetett. Én még a tanfolyam végén is úgy éreztem, lehetetlenség megtanulni, fonni. Persze szívtam magamba a sok új információt, de a fonásra rá kellett érezni. Vettünk egy régi rokkát pár ezer forintért. Kicsit felújíttattuk, összecsiszolódtunk. Azóta is ezen fonok.

2018. KOcser

 Magyar nyelvű szakirodalom hiányában nemcsak az internetre hagyatkoztunk. Felvettük a kapcsolatot alpaka tenyésztőkkel, akik nemcsak hobbiból, hanem a gyapja miatt tartják ezeket az értékes állatokat. (Suri Alpaka Farm - Békéscsaba, Magyar Alpaka Kft. – Jobaháza) Nagyon segítőkészek voltak, tanácsokkal láttak el, a mai napig kapcsolatban vagyunk velük. Pl. Már két éve Békéscsabán kártoltatjuk a kitisztított gyapjút.

Nézegetve fonalaid, puha természetességük, irigykedve lesi az ember, hogy neked mindig „kéznél” van a lehetőség, nem kell rohangálnod bevásárló körútra. De ezzel azért mindenki tisztában van, mekkora áldozattal is jár. Mi ad löketet minden hajnalban, hogy jó úton jársz?

Az állatok körüli munkákat főleg a férjem végzi, de amikor úgy adódik, szívesen átvállalom tőle a feladatokat. Aki szereti az állatokat és vállalta azt a felelősséget, hogy magához veszi őket, annak természetes, hogy azokat nap, mint nap, naponta többször is, ugyanabban az időben el kell látni. Ehhez nem kell semmiféle löket. A reggeli etetés, itatás, karámtakarítás után annyira jó körbenézni, és azt tapasztalni, hogy valamennyien elégedettek. Ismerőseink közül sokan kérdezik: „Nem hiányoznak a nyaralások? Az állatok miatt el sem tudtok menni hosszabb időre.” Ha néha ilyen adódik, a gyerekeink segítőkészek, felosztják egymás között a munkát. Igazán mióta itt élünk nem is vágyok tengerparti nyaralásokra. Itt nekünk mindennap, nyaralás. Szép környezetben, tiszta levegőn, akkor ülhetünk le egy forró kávéra, egy hűsítő limonádéra, amikor kedvünk tartja. Egy pillanatát sem bántam meg, hogy ide költöztünk és ezt az életformát választottuk.

Nemcsak állatok gondozásával, fonal készítéssel foglalkozol, hanem jársz vásárokra, érdeklődés eseten iskolás csoportokat is fogadtok tanyátokon. Mi a tapasztalat, mennyire nyitottak a gyerekek ehhez a világhoz?

Igen, a fonalakat és a belőlük készített kötött, horgolt termékeket már kézműves vásárokon is áruljuk. Tavaly tavasszal, egy ismerősünk által szervezett rendezvényre vittem el a rokkát, és fonogattam, hogy nagyobb érdeklődésre tegyünk szert. Ugyanis sokan azt hiszik, hogy boltban vásárolt fonalakat árulunk. Mondanom sem kell, hogy nagy sikerünk lett. Idősek, fiatalok érdeklődve nézték, hogyan készül a fonal. Ezután jöttek a felkérések hagyományőrző fesztiválokra. Így ősztől tavaszig áruljuk a fonalat, nyáron pedig felpakoljuk a gyapjút és az eszközöket: a padláson talált öreg kártolót, a motollát, a rokkát és tartjuk a bemutatókat. A helyi óvoda szervezésében jöttek először hozzánk óvodások főleg az állatok miatt.

IMG 4747

Úgy veszem észre, szeretnek itt lenni. Az erdei környezet, az állatok közelsége jó érzéssel, egészséges izgalommal tölti el őket. Bemehetnek a veteményeskertbe, összeszedhetik a tojásokat, etethetik az állatokat. Én ajánlottam fel, hogy megmutatom a gyerekeknek a gyapjúfeldolgozás fázisait, az általam használt eszközöket. Jó érzés látni a kíváncsi, érdeklődő tekinteteket, ahogy tapogatják a gyapjút, ahogy kicsit óvatosan odaülnek a rokkához, és büszkék, ha sikerül működtetni azt.

Meg sem kérdezem, hogyha újra kezdhetnéd, megint belevágnál-e, hisz ebben szinte biztos vagyok. Mi az, amire vágysz, amit szeretnél még elérni ezzel a hivatással?

Ha tehetném, elvégeznék egy textilipari vagy egy könnyűipari főiskolát, de úgy érzem, ehhez hamarabb kellett volna észbe kapnom. Pár év alatt viszont a nulláról elértem már valahova. Természetesen nem vagyok még megelégedve a tudásommal, sok-sok rutinra kell még szert tennem. A fonalaimat jelenleg a tanfolyamon tanultak szerint festem. Az elkövetkezőkben szeretném kipróbálni ezt természetes anyagokkal is. A kártolódobon kevert gyapjúból is nagyon érdekes, és egyedi fonalakat lehet előállítani. Igaz ehhez az öreg masinámat egy kicsit fel kell majd tuningolni. Vágyok még egy szövőszékre is, hogy sálakat, stólákat szőhessek a saját fonalaimból.

20190115 145823 1

Mindemellett várjuk a látogatókat. A gyerekeknek kézműves foglalkozásokat tervezek tartani, csakis gyapjúval. Hátha egy kicsit én is hozzájárulnék ahhoz, hogy a felnövekvő nemzedék szép lassan váltson a sok műanyag holmiról a természetes anyagokra.

Jelenleg tényleg azt és ott teszem, amit szeretek. Igaz sokat dolgozunk, de megéri. Boldogok vagyunk.

Ági további munkáit és elérhetőségét idekattintva találjátok meg. (A fonalat magam is kipróbáltam, és bámulatos milyen szépen adja ki a mintát. Ahogy készen lesz a darabom, fotózom és megmutatom - szerz.)

További interjúkért, érdekes emberek bemutatásáért kövesd facebook oldalunkat.